Sezonske alergije

S proljećem nam stiže buđenje prirode-za neke ljude sretno razdoblje, a za neke i ne baš tako sretno. Velike količine peludi su u zraku i u ovo vrijeme počinju javljati alergijske reakcije. Alergija je reakcija imunološkog sustava na inače neškodljive tvari koje udišemo ili su nam u neposrednoj blizini.

Uz alergijski konjuktivitis i oralni alergijski sindrom tu su najrasprostanjeniji sezonski alergijski rinitis te alergijska astma (80-90% alergijskih astmatičara boluje i od alergijskog rinitisa). U zapadnom svijetu jedno od troje djece je alergično, dok će se u 30-50% njih razviti astma. Ovi podatci nam govore kako je riječ o velikom javnozdravstvenom problemu.

Alergija se liječi antihistaminicima, kortikosteroidima, bronhodilatatorima i drugim ljekovima. Liječnik procjenjuje vrstu, duljinu i dozu terapije. Osobe koje pate od alergija trebaju biti dobro informirane i educirane o uzročnicima koji im stvaraju probleme.

U razdobljima stvaranja peludi treba:

  • izbjegavati boravak na otvorenom kada je koncentracija alergena najviša (ujutro do 10 sati i predvečer), pogotovo za sunčanih vjetrovitih i suhih (vlaga 30%-40%) dana.
  • Tijekom boravka na otvorenom koristiti šešir, naočale i zaštitne maske
  • nakon povratka oprati kosu, istuširati se, presvući, oprati odjeću i očistiti obuću.
  •  što više boraviti u zatvorenim prostorijama, a odjeću ne sušiti na otvorenom.
  • Izbjegavati pušenje i boravak u zadimljenim prostorijama.

Mi Vam možemo pomoći s dijagnostičkim pretragama-spirometrijom te ergospirometrijom u praćenju bolesti i evaluaciji terapije.

Spirometrija

Spirometrija je neinvazivna metoda kojom se mjeri kapacitet pluća i brzina protoka zraka kroz pluća. Onečišćenja, alergije, pušenje uzrokuju spazam i suženje bronha i bronhiola što u konačnici rezultira otežanim izdisajem i osjećajem nedostatka zraka.

Uz pomoć spirometrije može se ocijeniti postoje li problemi i oštećenja u sustavu provodnosti zraka kroz pluća.

Spirometrijski nalazi, nam također  pomažu dijagnosticiranju astme, određivanju stupnja težine stabilne bolesti ili napadaja i modificiranju doze lijekova.

Test se izvodi jednostavno, duboki udah i snažni kontinuirani izdah kroz spirometrijski aparat daje podatke o stanju pluća i pripadajuće muskulature.

Ispitivanje je sigurno, bezbolno, rezultati su odmah gotovi.

Ergospirometrija

Kardiopulmonalni test fizičkim opterećenjem ili ergospirometrija je  dijagnostička procedura  kontinuiranog  praćenja  respiratornih funkcija i analize plinova tokom fizičke aktivnosti, a istovremeno se prati i procjenjuje rad srca pri opterećenju.

Ovaj test, omogućava ocjenjivanje funkcije i kapaciteta kardiovaskularnog, pulmonalnog  i metaboličkog sistema. Ergospirometrijski test se smatra zlatnim standardom u testiranju funkcionalnih sposobnosti od djece i sportaša do pacijenata u kardiovaskularnoj i pulmonalnoj rehabilitaciji.

Testiranje se vrši na pokretnoj traci ili biciklu.

Koje su mogućnosti erogspirometrije?
  • Procjena kardiovaskularnog statusa te indetificiranje eventualne bolesti (npr. Ishemija)
  • Evaluacija terapije kod srčanih bolesti
  • Procjena plućnog statusa te indetificiranje eventualne bolesti (npr. Astma u opterećenju, kronična opstruktivna plućna bolest)
  • Evaluacija terapije kod plućnih bolesti
  • Pronalaženje uzroka zaduhe ili druge smetnje koja smanjuje/onemogućava fizičku aktivnost
  • Procjena fizičke kondicije i kapaciteta-kod sportaša i sportaša amatera (korisno za izradu plana vježbanja)