Savjeti za zdravije blagdane

S blagdanima nam dolazi radost, obiteljska atmosfera i toplina, ali i teški obroci, slatkiši, smanjena tjelesna aktivnost te povećana konzumacija alkohola. Kako proći „što bezbolnije“ kroz blagdane?

Moramo biti realni, sigurno nećemo apstinirati od narezaka, pečenki i kolača, ali opet možemo poduzeti sitne korake u korist zdravlja.

Upamtite da su male promjene ključ uspjeha!

Pršut, sir, francuska – od ovog trojca teško da ćemo uspjeti pobjeći. Jedino što možemo reći je budite umjereni! Slani sirevi i pršut nepovoljno djeluju na masnoće u krvi i povisuju krvni tlak.

Francuska salata je sama po sebi kalorijska bomba te postoje načini da omiljeno predjelo napravimo na zdraviji način-smanjite količinu jaja u salati te smanjite količinu majoneze u salati zamjenom za vrhnje ili jogurt.

Ne zaboravite na ukiseljeno povrće i masline koje su dobra dopuna ovom teškom obroku-zasitit će vas te će smanjiti osjećaj težine u trbuhu. Izbjegavajte bijeli kruh-radje jedite integralni kruh i peciva bogata sjemenkama. I još jedanput ponavljamo ne pretjerujte – jedite kad ste uistinu gladni!

Dajte prednost krtom mesu, bez masnoća. Pileće i pureće meso jedite bez kožice. Uz meso smanjite količinu krumpira i dajte prednost zelenoj salati, rikuli, salati od cikle, povrću kuhanom na pari. Neka na tanjurima vlada šarenilo!

Slatkiši su, nažalost, najčešće napravljeni od rafiniranih nutritivno siromašnih namirnica (Rafinirano, ulje, margarin, šećer, bijelo brašno). Dajte prednost kolačima sa smanjenim udjelom šećera, obogatite ih orašastim plodovima, zobenim pahuljicama, lanenim brašnom, čokoladom s visokim udjelom kakaa, suhim voćem i agrumima. Nastojte koristiti nerafinirana ulja (npr. maslinovo, kokosovo) umjesto zasićenih masnoća (margarin, maslac, mast, rafinirano ulje).

I još par jako važnih savjeta – pijte dovoljno tekućine i budite umjereni u alkoholu. Ne zaboravite svaki dan prošetati ili se zabaviti laganom fizičkom aktivnošću. Budite veseli i opušteni u društvu obitelji i najdražih prijatelja.Tako ćete se osjećati zdravije i Vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Radosne blagdane želi vam

Poliklinika Sveti Nikola