„POINT OF CARE“ TESTOVI IZ KRVI I URINA

Pored redovne i jako dobre suradnje s Medicinsko-biokemijskim laboratorijem Violić- Nadilo, zbog jednostavnosti i brzine obrade, nabavili smo i uređaj za provedbu testova po „ point-of- care“ principu.

Izabrali smo pretrage za koje se u našoj dosadašnjoj praksi pokazala potreba, bilo zbog nedostupnosti, bilo zbog čekanja na rezultat ili vremenskim ograničenjima za uzimanje materijala (krvi ili urina) za testiranje.

Prednost testiranja je što se kod nas mogu napraviti u bilo koje doba dana unutar radnog vremena, a rezultat se dobije vrlo brzo, unutar najviše 15 minuta.

Uz uređaj FIA8000 tvrtke Getein Biotech nabavili smo sljedeće testove ( uređaj i testovi su pod nazivom „ In vitro dijagnostika“ certificirani od Agencije za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske):

Iz uzoraka krvi:

Troponin I-cTnI: test je namijenjen kvantitatnom ( količinskom) dokazivanju srčanog troponina u svrhu otkrivanja i procjene infarkta miokarda.

NT Pro BNP: Test je namijenjen za procjenu sistoličke i dijastoličke funkcije srca. Koristi se u otkrivanju srčanog popuštanja ( insuficijencije) kod pacijenta u ranijoj fazi, određivanju stupnja rizika od srčane insuficijencije, praćenju učinkovitosti lijekova , te za procjenu prognoze srčanog popuštanja. Također je koristan u razlikovanju dispneje ( zaduhe) izazvane srčanim popuštanjem i one uzrokovane drugim bolestima i poremećajima. Test nije moguće napraviti ni u jednom laboratorij na širem području.

Hs CRP –( C reaktivni protein visoke razlučivosti): koristi se kod dijagnosticiranja i praćenja stupnja upalnog procesa, razlikovanju virusnih od bakterijskih upala, te kod procjene rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Hb A1 C –(glikozilirani hemoglobin): koristi se za rano otkrivanje dijabetesa, te za praćenja učinkovitosti terapije kod pacijenata koji već imaju dijabetes ( kroz period unatrag tri mjeseca).

TSH ( Tireotropni hormon) : hormon kojeg luči hipotalamus a pod direktnim je utjecajem hormona štitnjače. Koristi se za ranu detekciju poremećaja funkcije štitnjače, te za praćenje učinkovitosti liječenja već dijagnosticiranih poremećaja.

Također, uz prethodni dogovor, u mogućnosti smo nabaviti i setove alergoloških testova (iz uzoraka krvi uzete iz prsta) za koje se rezultat dobije u roku od pola sata

Iz uzoraka urina:

Mikroalbumini: Koristi se kao indikator za dijabetičku nefropatiju, hipertenzivnu nefropatiju, te rano otkrivanje oštećenja bubrega.

Testovi nisu u jednakoj mjeri osjetljivi i precizni kao što su oni izvedeni u medicinsko-biokemijskom laboratoriju, no u najvećem broju slučajeva više su nego dostatni u kliničkoj praksi.