ZAPOČELI SMO S AMBULANTNOM KARDIOVASKULARNOM REHABILITACIJOM!

Drago nam je da možemo objaviti kako smo u našoj Poliklinici odnedavno započeli program ambulantne kardiovaskularne rehabilitacije.

Program je u prvom redu  namijenjen pacijentima s kardiomiopatijama (bolestima srčanog mišića-srčanim popuštanjem), s aritmijama,  bolesnicima koji su preboljeli srčani udar-infarkt,  bolesnicima kojima  je, zbog sužavanja koronarnih krvnih žila, u njih ugrađen stent (potpornica)  ili su pak, operirani uz premošćivanje suženja  drugim žilama (tzv. by-pass), bolesnicima nakon drugih operacija na srcu (npr.  operacije srčanih zalistaka)… ali i bolesnicima s hipertenzijom i drugim vrstama karidovaskularnog rizika koji  žele  učiniti nešto više za svoje srce.

Kao i sva naša obrada, program se osmišljava i provodi individualno.Započinje našim standardnim kardiološkim pregledom, uz uvid u svu ostalu medicinsku dokumentaciju.

Program započinjemo  ultrazvukom srca i testom opterećenja (na bicikl ergometru: ergometrijom, stres ehokardiografijom ili ergospirometrijom ovisno o procjeni nadležne  liječnice). Test opterećenja nam je važan da bismo mogli procijeniti stupanj opterećenja s kojim počinjemo naš program.

Program koji provodimo  traje najmanje deset dana.  Svakog dana pacijent, prije početka treninga, uzima pripravke za poboljšanje funkcije  srčanog mišića čije su doze i kombinacije osmišljene prema individualnim potrebama i primarnoj bolesti.

Zatim sjeda na biciklu i vozi s težinom okretanja pedala koja je primjerena procijenjenom opterećenju. Cijelo vrijeme na ekranu se prati EKG, a kontinuirano se mjeri i arterijski  tlak. Opterećenje se tijekom programa iz dana u dan najčešće  povećava, a u slučaju tegoba smanjuje.  Također, korigira se i terapija ako je to potrebno.

Nakon toga pacijent liježe i dobiva terapiju aktivnim kisikom u magnetskom polju ( metoda po prof dr. Ardenneu). Uzeti pripravci i  prethodno fizičko opterećenje  djelovanjem na srčani mišić i ubrzavanjem metabolizma povećavaju učinak kisika u tkivima.

Dnevni postupak rehabilitacije traje oko sat i pol.

Za vrijeme programa, moguće je konzultirati se  s  našom medicinskom sestrom i liječnicama u vezi tegoba, uzimanja lijekova i životnih navika. Pojedinim pacijentima, prema procjeni nadležne liječnice, uzima se i uzorak krvi za analizu)

Nakon provedene rehabilitacije, ponavlja se ultrazvuk srca, analiziraju svi praćeni parametri  i postignuti napredak, te se  zaključuje Otpusno pismo u kojem je navedena konačna terapija i upute