24H, 48H, 72H HOLTER EKG

 

OPIS PRETRAGE 24 satni Holter EKG je metoda kojom se tijekom 24 sata snima električna aktivnost srca (v. EKG). Na prsa pacijenta lijepe se elektrode koje su žicama povezane s uređajem smještenim u torbici na pojasu koji je pričvršćen oko struka. Zbog boljeg prianjanja elektroda muške pacijente često prethodno obrijemo.

Tim načinom snimanja/monitoriranja možemo dobiti informacije o poremećajima rada srca (aritmije, ekstrasistole), ubrzanom (tahikardija) ili usporenom radu (bradikardija), ili pak o smanjenoj opskrbi srčanog mišića kisikom (ishemiji).

Ponekad, kad 24-satnim snimanjem ne možemo dobiti dovoljno podataka, a postoji sumnja na neko odstupanje, postavljamo i 48 ( i više)-satni Holter EKG. Naši aparati za Holter EKG imaju mogućnost kontinuiranog snimanja i do 7 dana.

Temeljem rezultata Holter EKG-a donosi se odluka o terapiji lijekovima ili pak o daljnjem bolničkom liječenju (npr. ugradnji elektrostimulatora srca- pacemaker)

Rezultate Holter EKG-a dobivate isti dan!

Zbog veće udobnosti, ali i boljeg prianjanja uređaja, preporuča se tijekom nošenja Holtera imati potkošulju. Grudnjak, posebno onaj sa žicama, nije preporučljivo nositi.

*Za stanovnike grada Korčule, Žrnova, Lumbarde ili Račišća, nudimo mogućnost postavljanja i skidanja uređaja u vlastitome domu!

TRAJANJE PREGLEDA Pretraga se izvodi u tri faze. Prva je postavljanje aparata koje obično traje 15 minuta u kojoj Vas sestra educira o pretrazi te postavlja aparat na Vaša prsa. Druga faza je nošenje aparata koja traje 24 sata (prema potrebi i duže; imamo mogućnost snimanja 48 sati). Treća faza je skidanje uređaja i detaljna analiza snimljenog zapisa koja traje oko sat vremena. Nalaz dobijate odmah.
PRIPREMA ZA PREGLED Tijekom nošenja holtera ponašate se kao i svaki drugi dan, jedino se ne smijete močiti zbog osjetljivosti uređaja-nema kupanja ni tuširanja. Zbog toga se preferira kupanje ili tuširanje prije postavljanja uređaja, kako bi ste se ugodnije osjećali.