AMBULANTNA KARDIOVASKULARNA REHABILITACIJA

NAMIJENJENA JE bolesnicima s bolestima srčanog mišića (kardiomiopatije), bolesnicima poslije preboljelog infarkta miokarda te  poslije operativnih zahvata na srcu (ugradnje potpornice-stenta, ugradnja premosnica, operacija srčanih zalistaka).

Naš program ambulantne kardiovaskularne rehabilitacije iznimno je koristan i bolesnicima s povećanim kardiovaskularnim rizikom (povišen arterijski krvni tlak-hipertenzija, povišene masnoće u krvi, genetska predispozicija za kardiovaskularne bolesti).

Odnedavno, ovim skupinama bolesnika pridružili su se i oni nakon preboljele COVID-19  infekcije.

OPIS PROGRAMA Cjelokupni program se osmišljava i provodi individualno, temeljem podataka koje dobijemo na početnom kardiološkom pregledu i ultrazvuku srca. Temeljem tog uvida, određuje se vrsta suplemenata za poboljšanje funkcije srčanog mišića koji se daju pacijentu tijekom programa. U program je uvijek uključena potporna terapija kisikom u magnetskom polju (temeljeno na višestupanjskom potpornom liječenju po prof. dr. Ardenneu)

Tijekom rehabilitacije korigira se dosadašnja  i određuje optimalna medikamentozna terapija. Pojedinim pacijentima, prema procjeni nadležne liječnice, uzima se i uzorak krvi za analizu. Isto tako,  dodatno se rade pretrage za koje se ukaže potreba (npr. holter EKG ).

Zadnjeg dana rehabilitacije, napravi se zaključni kardiološki pregled s ultrazvukom srca.

Po završetku programa i analizi svih parametara dobije se otpusno pismo.

Ovisno o stanju bolesnika, stanju srca i vrsti poremećaja, u program se može uključiti i praćeno fizičko opterećenje (Ambulantna kardiovaskularna rehabilitacija s fizičkim opterećenjem), no može se i bez njega (Ambulantna kardiovaskularna rehabilitacija bez fizičkog opterećenja).

TRAJANJE PROGRAMA Optimalno trajanje je 15 radnih dana (tri tjedna).  Trajanje po danu je između 30 i 60 minuta.

NAPOMENA Radi što boljeg uvida u stanje pacijenta, preporuča se donijeti sa sobom svu prethodnu medicinsku dokumentaciju.  Ako pacijent ne prebiva na bližem području, dokumentaciju se prije dogovorenog početka rehabilitacije može poslati putem e-maila.

SMJEŠTAJ I TURISTIČKA PONUDA Tijekom rehabilitacije postoji mogućnost smještaja u apartmanima u okolici poliklinike.

Također, poliklinika raspolaže dvanaestmetarskom motornom jahtom  kojom se, uz dogovor, mogu posjetiti predivni otoci u korčulanskom arhipelagu.

OPIS PROGRAMA Rehabilitacija započinje kardiološkim pregledomultrazvukom srca i ergospirometrijom. Svakog dana prije početka programa pacijent dobiva suplemente koji su mu određeni temeljem početnog kardiološkog pregleda. Slijedi  trening na cikloergometru uz dozirano fizičko opterećenje i kontinuirano telemetrijsko praćenje EKG-a i arterijskog tlaka. Nakon toga, provodi se potporna terapija kisikom u magnetskom polju. Zadnjeg dana rehabilitacije, ponavlja se kardiološki pregled  s ultrazvukom srca i ergospirometrija.

NAMIJENJENA JE Bolesnicima koji zbog smetnji lokomotornog sustava (npr. otežane pokretljivosti donjih ekstremiteta), općeg stanja (npr. anemija, stanje nakon COVID-19 infekcije), smetnji ravnoteže ili težeg oblika popuštanja srca, nisu u stanju obaviti trening ili bi im on mogao naškoditi.

OPIS PROGRAMA  Rehabilitacija započinje kardiološkim pregledom i ultrazvukom srca. Svakog dana prije početka programa pacijent dobiva suplemente koji su mu određeni temeljem početnog kardiološkog pregleda. Nakon toga provodi se potporna terapija kisikom u magnetskom polju. Zadnjeg dana rehabilitacije, ponavlja se kardiološki pregled s ultrazvukom srca.