Stres ehokardiografija – što je to?

Zbog čestih  upita i nedoumica vezanih za stres ehokardiografiju s fizičkim opterećenjem, odlučili smo Vam detaljnije opisati što sve obuhvaća tu pretragu!

kardiovaskularna poliklinika pelješac korčula 4d ultrazvukStres ehokardiografija  znači ultrazvuk srca u opterećenju,  a opterećenje se postiže:
 • Fizičkim opterećenjem
 • Lijekom (farmakološki)

U našoj ustanovi  provodimo stres ehokardiografiju s fizičkim opterećenjem.

 

Prednost stres  ehokardiografije s fizičkim opterećenjem:
 • Pacijent na prirodan način postiže opterećenje srca
 • Izbjegnute su nuspojave koje se mogu javiti davanjem određenog lijeka
 • Izbjegnuto je nepotrebno izlaganje većem radioaktivnom zračenju (kao što je to slučaj kod  scintigrafije miokarda)

Nedostatak stres ehokardiografije s fizičkim opterećenjem jest taj da se ne može provoditi kod nepokretnih pacijenata.

 

Prema protokolu u Poliklinici Sv. Nikola, pretragu možemo podijeliti u 4 dijela:
 1. Snimanje ultrazvuka srca u mirovanju
 2. Test opterećenja-ergometrija
 3. Snimanje ultrazvuka srca neposredno nakon opterećenja
 4. Analiza i usporedba ultrazvuka srca, analiza ergometrije  i zaključak

U prva tri dijela pacijent mora biti prisutan, a cijeli postupak  traje oko pola sata.

Ergometrijom (2) se, standardno, prate EKG, arterijski tlak i stanje pacijenta tijekom  fizičkog opterećenja. Taj dio identičan je s klasičnim ergometrijom. U našoj poliklinici se opterećenje može provesti na pokretnoj traci ili na cikloergometru  (biciklu).

Za ultrazvučnu  analizu (1,3) koristimo se svim dostupnim  klasičnim i najmodernijim metodama ultrazvuka srca (pokretljiivost srčane stijenke, analiza deformacija, tkivnog Dopplera…)

Analiza (4) može  kod pojedinih pacijenata potrajati  i do sat vremena, pa se često pisani nalaz dobija naknadno.

Ergometrija je vrlo vrijedna i korisna pretraga, kojom se u mnogo slučajeva i spasi život pacijenta. Međutim…možemo li bolje od toga?
U čemu je  prednost stres ehokardiografije  nad ergometrijom?
 1. Stres ehokardiografijom možemo otkriti najranije promjene funkcije srca sto nije moguće niti jednom drugom dostupnom metodom.
 2. Kad ergometrija nije dovoljna: Ponekad u ergometriji nemamo jasne pokazatelje koji nas upućuju na srčanu bolest, no usporedbom ultrazvuka prije i poslije opterećenja jasno vidimo razlike. U tim slučajevima  na vrijeme možemo usporiti napredak bolesti, djelovati na zdravlje srca, te ustanoviti potrebu za daljnim praćenjem, a ponekad i daljnjim pretragama
 3. Kod graničnih nalaza ergometrije: kada u ergometriji (točnije, u EKG-u)  imamo neke (moguće) naznake srčane bolesti te  te se pacijente (nepotrebno) upućuje na daljnje pretrage, koje su invazivne, i/ili povezane sa zračenjem (koronarografija, MSCT koronarografija, scintigrafija miokarda). Stres ehokardiografijom se može otkloniti ta potreba kod dijela pacijenata, jer je EKG granično promijenjen, a ultrazvučna analiza je uredna.
 4. Precizniji uvid u zdravlje srca: upotrebom najmodernijeg uređaja i sofisticiranih metoda  dobijamo važne rezultate i uvid u stanje srca, za samo 10 minuta više pacijentovog vremena!

U našoj praksi uglavnom radimo stres ehokardiografiju s fizičkim opterećenjem, a ne samu ergometriju jer s malo više truda i malo više izdvojenog vremena od strane pacijenta, dobijamo neizmjerno vrijedne rezultate!

 

Zašto napraviti stres ehokardiografiju u Poliklinici Sveti Nikola?

Naša prim.dr.sci. Mila Jakovljević prva je u Hrvatskoj prije 30 godina počela raditi stres ehokardiografiju, a svoje iskustvo i znanje prenijela je i  na naš stručni tim.

Kontinuirano ulaganje u medicinsku opremu i edukaciju u zemlji i inozemstvu rezultirali su kvalitetnim i sigurnim provođenjem testa.